top of page

Texter jag skrivit

Obs! Sidan är under uppdatering. 

Intervju

Uppdrag

Kort personporträtt utifrån (på förhand bestämda) intervjufrågor. 

Intervjuperson var

Åsa Dahlbäck, lärare på IP Grafisk Produktion & form.

Åsas kommentar

"Wow, det var en väldigt välskriven text!"

Ändamål

Innehåll till skolkatalogen för 

IP Grafisk produktion & form.

År

2021

Alla konsertsläpp. Vad som helst – gärna något som känns över bröstkorgen. Så beskriver Åsa Dahlbäck, en av lärarna för IP21, vad som inspirerar henne mest just nu. En känsla som de flesta säkert kan relatera till i denna tid, när Coronarestriktionerna äntligen lättar. 

 

– Rå, högljudd konsert med mycket bas. Och gärna svett. 

 

Frihet, evenemang och hoppande publikhav i all ära. Men det är kontrasterna i livet som får Åsas hjärta att dansa fyrtakt. Hon mår nämligen som allra bäst när något oväntat finns runt hörnet, samtidigt som hon har tillräckligt mycket struktur i vardagen att luta sig mot. Och det är lätt att förstå varför Åsa värdesätter struktur; sedan 2008 driver hon byrån Dahlbäck/Söderberg och håller högt tempo. Trots ett brett spektrum av kunder och behov ser hon dock gärna en utökad repertoar i framtiden.

 

– Jag hade jättegärna haft ett museum som kund och arbeta med hela deras visuella kommunikation. Både digitalt och print, och även produkter kopplat till verksamheten. Jag tycker om att arbeta med platser som är öppna för många!

 

Det undgår ingen att Åsa arbetar med ett av sina största intressen. Ett faktum som kräver balans, vilket är viktigt i hennes liv. Balans mellan jobbet och familjelivet hemma, där hon har ett lika tydligt uppdrag: 

 

– Jag jobbar jättemycket med vad jag är för kvinnlig förebild för mina döttrar. 

 

”Jag jobbar jättemycket med vad jag

är för kvinnlig förebild för mina döttrar.” 

 

Många skulle nog kunna uppfatta Åsa som en labrador; foglig, glad och följsam. Men hon har även stark integritet, tydliga agendor och fokus i det hon tar sig an. Därför skulle hon jämföra sin personlighet med en labrador som klättrar upp i trädtopparna – och blir en röd panda! Yrkesmässigt definierade hon sig själv under sina studieår, då hon fick utvecklas och bli trygg i sin roll som designer. Och nu ser hon fram emot att IP21 ska få göra samma resa. 

 

–  Under de här två åren ser jag fram emot att ni ska lära mig massor. Att jag ska få bli inspirerad av er och lära känna er. Få vara nära era kreativa processer – det berikar mig – och uppmuntra er att hitta er plats och bli grymma formgivare. 

Berättelse

Uppdrag

Skriv en kort berättelse som skapar närvaro genom att väcka läsarens egna sinnen, minnen och fantasier till liv med gemensamma referenser.

Ändamål

Skoluppgift

Lärarens kommentar

”… En personlig och väldigt underhållande historia som tog mig hela vägen tillbaka till skolbänken på 90-talet. Och så välskriven dessutom!”

År

2022

Pipet från ryggsäcken är lågt, men lika genomträngande som en brandvarnares. Pipet är ditt dåliga samvete som knackar på, bankande, precis som polisen vid ytterdörren i filmerna. Pipet är det där som aldrig fick hända. Du hade ju lovat jultomten.

Du tittar ner mot ryggsäcken på golvet bredvid din skolbänk. Att något så nära kan kännas så främmande. Den stängda ryggsäcken – det öronbedövande pipets hemvist – är numera dörren till ett annat universum. Ett helt nytt universum, där ditt ansvar är större än livet.

Framme vid whiteboarden guidar läraren i gångertabellen och Dum-Dannes nagel river dig, när han snor ditt pennfack
och försvinner bakåt i klassrummet. Likt en yrkesmördare efterlämnar han inga spår av sitt brott, förutom doften av sin Axe-parfym. Men allt det där är nu bara en kuliss till det drama som utspelar sig vid din bänk.

Som i alla draman kan saker förändras snabbt; du måste agera med försiktighet när du öppnar väskan för att ingen ska se. Detta är Point of No Return och du spelar huvudrollen. Den enda som kan befria djuret i väskan från sitt lidande. Dina fingrar spelar lätt över dragkedjan för att inte bli upptäckt – varje rörelse är lika avgörande som en dirigents – och du lyckas. Djuret är matat och tystat. Ridå.

Du går mot skolbussen efter lektionen och är omgiven av klasskompisar, ändå har du aldrig känt dig mer ensam om ett ansvar. Glädjen över ditt nya husdjur är större än ditt bästa studsmattehopp, men precis som när du landar kan ruset snabbt förvandlas till skräck.

"Ditt känsloliv som Tamagochi-ägare 1997 är lika svängigt som jazzbyxorna du bär."

Ditt känsloliv som Tamagochi-ägare 1997 är lika svängigt som jazzbyxorna du bär.

bottom of page